Fredagsunderhållning: kameraporr

birdyFilmproduktion, Filmteknik

(Detta inlägg innehåller nakna kameror och oblygt tekniksnack. Känsliga läsare är härmed varnade.)

Jag tänkte presentera tre underbara filmkameror som jag använder för de flesta filmprojekt. Egentligen är en av dem en stillbildskamera, men den kan mer än så.

Samtliga kameror kommer från Canon, ett märke som jag började jobba med kring 2003. Jag har flera gånger under åren funderat på att byta till exempelvis Sony (mer innovativa och ofta mer generösa med funktioner) men jag är glad att jag stannat kvar. Canons färger anser jag är klassledande med framför allt hudtoner som är fantastiska.

Visst, jag har många gånger svurit över Canons till synes allt för höga prisbild (framför allt på första C300:an) men med facit i hand kanske jag får ge dem lite rätt trots allt. Deras kameror bara fungerar, som tåget (eller bättre). Och kvalitét kostar ju som bekant. Med den typ av uppdrag jag har, där jag ofta filmar upptagna människor med ont om tid, måste jag kunna lita på min utrustning.

Canon Cinema EOS C300 Mark II

Det här är huvudkameran som jag använder för de flesta projekt. Den ger en suverän bildkvalitet i 4K med förmåga att ge användbar film även i dåligt ljus. Och i dagsljus klarar den att fånga ett stort kontrastomfång (=mörka skuggor och ljusa detaljer i samma motiv) utan att detaljer försvinner.

Den har dessutom en marknadsledande autofokus vilken är suverän vid filmningar av mer dokumentär känsla. Kameran införskaffades i början av året i hård konkurrens med den något billigare C200, som dessutom på flera sätt är ett bättre kamera då den kom senare, men utslagsgivande var att jag kan filma med hög kvalitet direkt in på två minneskort samtidigt. Det innebär att jag får en automatisk backup i det fall ett minneskort skulle visa sig defekt, vilket tyvärr har hänt mig en gång (men då på en kamera som saknade denna funktion … inte kul).

Canon Cinema EOS C300 (”Mark I”)

Det här är den första renodlade filmkamera jag införskaffade för sex år sedan och den använder jag fortfarande för de flesta projekt. Inte illa i en tid då mobiltelefoner byts ut som underkläder.

Jag använder den framför allt som B-kamera vid intervjuer för att få en extra vinkel. Den kan inte filma 4K men de flesta projekt levereras fortfarande i Full HD-upplöstning (1080p) så det spelar mindre roll.

Den har heller ingen bra autofokus och inte samma dynamiska tonomfång som mark II-kameran, men den ger fortfarande väldigt fin bildkvalitet och har aldrig gett upphov till något problem.

Denna kamera säljs fortfarande ny ute i handeln, men kan ofta hittas begagnad på Blocket för ca 30.000 kr. Trots att 4K och högre upplösningar är framtiden har denna kamera fortfarande en plats och jag får erkänna att jag flera gånger funderat på att snarare skaffa en till istället för att sälja min.

Canon 1D X Mark II

Det här är den lilla kameran i gänget och alltså en renodlad stillbildskamera. Det är en fantastisk stillbildskamera med en autofokus och bildkvalitet som delar förstaplatsen med Nikon. Men som filmkamera är den lite udda … lite typiskt Canon, tyvärr. Vad jag menar är att Canon valt att inte inkludera ett antal funktioner som sannolikt vore mycket enkla att lägga till men som förmodligen skulle inkräkta på försäljningen av deras dyrare C300-kameror.

Marknadsavdelningen vs utvecklingsavdelningen: 1–0 🙁

Ett marknadsstrategiskt beslut som kanske är rätt, men som också beskriver en ganska typisk Canon-strategi även vad gäller andra kameramodeller vilket lett till mycket kritik i branschforum. Det jag mest tänker på är att kameran kan filma 4K och ger en fantastisk bildkvalitet, men vill man ha så kallad log-profil när man filmar (=låg kontrast för bästa flexibilitet i efterbearbetningen) tvingas man köpa en C200, C300 mark II alternativt C700 … eller konstigt nog skaffa den billigare stillbildskameran 5D Mark IV! Men den har istället andra nackdelar vad gäller filmning i 4K.

Med detta sagt ger 1D X Mark II en suverän bildkvalitet. Kontrastomfånget går inte att jämföra med t.ex. C300 Mark II , men ger man kamerainställningarna lite omsorg kan resultatet bli mycket fint .

Med tanke på att den väger minst av de filmkameror jag använder får den ofta sitta på sliders när jag gör glidfilmning. (Exempel på glidfilmning.)