Livesändning

birdyBehind the scenes, Filmproduktion, Livesändning

I förra veckan genomförde vi en livesändning tillsammans med Kalas Design & Kommunikation för deras kund Idea, ett arbetsgivarförbund. Idea ville presentera en forskningsrapport via ett liveseminarium, tillsammans med forskarna bakom rapporten och en representant från Unionen.

Det här var första gången Idea genomförde ett live seminarium men avsikten är att genomföra flera. Vår uppgift var därför att hjälpa dem upphandla lämplig utrustning, planera tillsammans med Kalas samt att bistå Idea under deras första sändning och låna ut kompletterande utrustning.

Sändningen genomfördes från ett konferensrum som vi gjorde om till en tillfällig studio, bl.a. med följande:

  • Fyra personer skulle synas i bild och kunna tala samtidigt. Samtliga förseddes med varsin ”mygga” dvs en liten mikrofon som fästs på kläderna. Då personerna inte skulle röra sig valde vi att koppla mikrofonerna via kabel in till en mixer för att slippa risk för eventuella störningar med trådlös kommunikation.
  • En person satt vid chatten och bevakade eventuella frågor som dök upp från åhörare. Den personen hade även en egen mikrofon och kunde vara delaktig i sändningen för att läsa upp frågor som panelen kunde besvara.
  • Två ljus användes för att ge alla i bild ett fint grundljus.
  • Två kameror sattes upp. Den ena visade samtliga personer hela tiden, medan den andra användes för att zooma in på den person som pratade.
  • Forskarna fick tillgång till en bärbar dator för sitt bildspel. Denna dator sände sin skärm via WiFi till sändningsdatorn, så att åhörarna kunde se vad forskarna såg.
  • En iMac fick agera sändningsstation, som tog emot ljud från fem mikrofoner, bild från två kameror och bild från datorn med bildspelet.
  • En person skötte sändningsstationen och en person skötte kamerorna.

Uppdraget gick mycket bra och gav alla inblandade mersmak inför nya livesändningar.